SportsInternational-Premier-League

Målkalas idag? Kanske fortsätter trenden som Robert Parlane startade…

Wayne Rooney har en gyllene chans idag. Att närma sig ikonerna Bobby Charlton, Gary Lineker och Jimmy Greaves. Det är faktiskt bara dom som har genom historien har gjort fler mål än Rooney i det engelska landslaget. Men en viss Robert Parlane finns också med i bilden…

Eftersom det är stängt för helgen i Premier League gör In the blood ett undantag och skriver en enstaka artikel om det engelska landslaget. Och lite om det skotska.

Rooney står i dag på 41 mål, det första gjorde han 2003 mot Makedonien. Det senaste gjorde han ju, som du kanske minns, på straff mot Norge under förra landslagshelgen i september.

Tre till och han är ikapp Jimmy Greaves som mellan 1959 och -67 gjorde 44.

Gentlemannen nummer 1, Gary Lineker, står på 48 och Bobby Charlton står på 49.

 

Lineker

 

Men så finns det en sak till, för dig som vill ha Nördvändigt vetande. En lite annorlunda företeelse som faktiskt puttar ned Jimmy G till fjärde plats och Rooney till femte.

På 47 gjorda mål hittar vi nämligen Självmålet. England har alltså fått hela 47 mål till skänks under den tiden landslagsfotbollen har spelats. Kalenderbitaren antecknar självfallet att det första gjordes av Skottland, för länge länge sedan.

 

Parlane

 

Den 5 april 1879 möttes England och Skottland på Surrey Cricket Ground. Inför 4500 åskådare lyckades England vända ett 1-4 underläge i paus och vinna med 5-4. Norman Bailey i det engelska laget kastar ett inkast som den Skotske målvakten Robert Parlane fumlar in i mål.

Och det första självmålet som England någonsin har bjudits på var ett faktum. Sedan dess har det alltså blivit 47 stycken. Senast mot Montenegro 2013.

Allt var dock inte nattsvart för Mr Parlane. Han gjorde totalt 3 landskamper. Den mot England och två mot Wales. Mot dom sistnämnda höll han nollan båda gångerna i en 3-0 och en 9-0 seger. Så 2 segrar, 1 förlust och bara ett självmål blev hans bidrag till den brittiska landslagshistorien.

En intressant sak till om den där 5-4 matchen. Den skulle egentligen ha spelats 1 april. Men blev uppskjuten på grund av snö. England spelade enligt formationen 2-2-6 medan Skottland bröt ny mark med den uppmärksammade 2-3-5-uppställningen.

Nu är bara den stora frågan: Vem kommer först till 50 mål?

Bobby C, Gary L och Jimmy G kommer inte på fråga. Dom har lagt av sedan länge. Dom två aktiva som nu jagar det närmast känner du vid det här laget. Blir det Wayne Rooney eller Självmålet?

Kanske en spännande sak att bygga vidare på för att uppbringa en längtan efter landskampshelgerna.

Vi på In the blood längtar mer till nästa omgång av Premier League. Tack till Robert Parlane för att du fortfarande ger oss spänning, så här nästan 150 år senare.

Läs nu den utmärkta första delen om The Invincibles här!

 

1-C-3

Om bloggen

Startad:
2014-08-11

Författare:
Max Söderpalm
Gunnar Jönsson

Nyheter från Premier League

RSS Okänt flöde
Tabellen

Widget powered by WhatstheScore.com