SportsInternational-Premier-League

Manchester-Liverpool en historisk Rivalitet

Bara i derbyt Everton – Liverpool har det delats ut fler röda i kort än i mötena mellan Liverpool och Manchester United 20 respektive 15 st.

Rivaliteten mellan Manchester och Liverpool kan inte bara förklaras med att ett antal fotbollslag möter varandra ett par gånger om året den är mycket djupare än så låt oss försöka förklara lite om vad som ligger bakom fientligheten mellan städer i allmänhet och fotbollslagen i synnerhet.

Rivaliteten mellan städerna

Rivaliteten mellan städerna går långt tillbaka i tiden, och till industrialiseringen i England. DÅ tävlande städerna om att vara motorn och knutpunkten i nordväst, där Manchester blev kännt för sin tillverkningsindustri och Liverpool för den viktiga hamnen.

I och med färdigställandet av den gigantiska Manchester Ship Canal, 1894, stora fartyg kunde strunta i Liverpool och i stället leverera gods direkt till industrierna i Manchester. Detta innebar minska inkomster för handelsmännen i Liverpool och att arbetare i hamnen i Liverpool blev av med jobben.

Historiker är eniga om att detta är startskottet för den starka rivaliteten mellan städerna som existerar än idag och skeppen används ofta som symbol för Manchester, till exempel på Citys emblem.

Rivaliteten i Fotbollens färger.

Historiskt sett är det mellan de båda röda klubbarna som rivaliteten har frodats, Liverpool FC och Manchester United, två av Englands allra största och framgångsrikaste klubbar och möten mellan lagen är som ingressen antyder, kanske det allra hetaste i hela den engelska fotbollen.

Detta läser du om i del 2, innan matchen i morgon!

 

Läs också förra inlägget i ämnet:  En enda soppa

Om bloggen

Startad:
2014-08-11

Författare:
Max Söderpalm
Gunnar Jönsson

Nyheter från Premier League

RSS Okänt flöde
Tabellen

Widget powered by WhatstheScore.com